Workshops

Wat is de circulaire economie en hoe maak je een product circulair? Laat je inspireren en leer welke circulaire ontwerpstrategieën en businessmodellen er bestaan.

Aan de slag met Repurpose Design

Heb jij een reststroom die je een nieuwe bestemming zou willen geven? In deze workshop begeleid ik je door de essentie van Repurpose Design. En ga je zelf aan de slag met praktische tools, om inzicht te krijgen in de kansen van jouw materiaalstroom.

Lees verder →

Aan de slag met de milieu-impact meeting

Om de juiste verduurzaming keuzes te maken is het essentieel om te weten hoe de milieu-impact van een producten is opgebouwd. Daarom leren wij je in deze praktische workshop, hoe je levenscyclusanalyse (LCA) gebruikt om tot duurzame ontwerpbeslissingen te komen.

Lees verder →

Introductie op circulaire economie

In een heldere presentatie laat ik je zien wat circulaire economie is en hoe een circulaire aanpak toegevoegde waarde kan opleveren. Geïllustreerd met inspirerende cases van koplopers en hun toegepaste strategieën

Lees verder →

Ontdek je kansen met de CIRCO methode.

Op zoek naar een verdiepende workshop en wil je aan de slag met jouw eigen product?  Met CIRCO-methodiek ontdek je nieuwe businesskansen, stap in een circulair designproces en ontwikkel een visie en stappenplan in een Track of Class.

Lees verder →

Aan de slag met Repurpose Design

Heb jij een reststroom die je een nieuwe bestemming zou willen geven? In deze workshop begeleid ik je door de essentie van Repurpose Design. En ga je zelf aan de slag met praktische tools, om inzicht te krijgen in de kansen van jouw materiaalstroom.

Waarom Repurpose desing?
Veel producten die we nu gebruiken zijn (nog) niet circulair.
Ze hebben een kortere levensduur omdat ze niet of slecht repareerbaar zijn. En materialen kunnen bij einde levensduur (economisch) niet of slecht gescheiden worden tot mono materiaalstromen, wat recycling lastig maakt.

Voor o.a. deze productgroep biedt Repurpose design een oplossing.
Door te onderzoeken hoe afgedankte producten, componenten en materialen kunnen worden omgevormd een hoogwaardige nieuwe producten.

Repurpose design is materiaal gedreven design en dat vraagt om een andere ontwerp benadering. Je start het ontwerpproces niet met een wens, functie of probleem waar je een product bij ontwerpt. Maar met een materiaal stroom waar je een toepassing voor zoekt.

Er zijn 3 vormen van Repurpose design:

 • Recontextualise – in nieuwe context gebruiken
 • Reshape – opnieuw vormgeven
 • Reprocess – op materiaalniveau verwerken

De mate van fysieke aanpassing varieert tussen de drie vormen. Naarmate we meer aanpassen, wordt het oorspronkelijke product of de onderdelen minder herkenbaar. Tegelijkertijd neemt de hoeveelheid toegevoegde energie, onderdelen of processtappen voor het realiseren van het nieuwe product ook toe.

Voor wie:
Ontwerper, bedrijfeigenaren, sustainability manager, fabrikanten, afvalverwerkers die rest stroom hebben in hun keten.
En willen weten wat potentie van deze reststroom is.

Waar: Utrecht, Ravellaan 13
(10 minuten fietsen van Utrecht centraal en gratis parkeren op eigen terrein.)

Wanneer: vrijdagmiddag 21 juni 13:00 – 17:00

Investering: € 150,- excl. btw.

De workshoptools zijn ontwikkeld door Hogeschool van Amsterdam in samenwerking met Circonnect.

Aan de slag met de milieu-impact berekening

Je wilt graag duurzamere producten ontwerpen? Maar welke materialen gebruik je dan en wat zijn de afwegingen?

Om de juiste verduurzaming keuzes te maken is het essentieel om te weten hoe de milieu-impact van een producten is opgebouwd. Daarom leren wij je in deze praktische workshop, hoe je levenscyclusanalyse (LCA) gebruikt om tot duurzame ontwerpbeslissingen te komen.

In de workshop ga je aan de slag met de LCA-tool Footprintcalc ontwikkeld door The Footprinters. Deze wordt gratis beschikbaar gesteld zodat je na de workshop ook mee aan slag kan gaan. Na het invullen van de Footpritcalc laten we zien hoe je de LCA-uitkomst kunt vertalen naar circulaire product oplossingen.

Met de LCA-tool Footprintcalc kun je verschillend ontwerp oplossing met elkaar vergelijken. Zo kun je direct zien wat de impact van verschillende product oplossing is. Dit kun gebruiken om duurzaamheid te onderbouwen in concept keuzes en verdere productontwikkeling.

Aan het einde van de workshop heb je:

 • Inzicht in impact van jouw product en waar de grootste verduurzamingskansen liggen
 • Ideeën over welke ontwerpstrategieën je kan inzetten om deze kansen te verzilveren
 • Praktische ervaring in het maken van een LCA in FootprintCalc, zodat je dit als instrument kan gaan inzetten tijdens je ontwerpproces.
 • Kennis van inspirerende praktijkvoorbeelden hoe anderen LCA gebruik om te komen tot duurzame product oplossingen.

Voor wie:
Product ontwerper, product manager, bedrijfeigenaren, sustainability manager, die willen weten hoe ze LCA inzetten in ontwerpproces.

Waar: Utrecht, Ravellaan 13
(10 minuten fietsen van Utrecht centraal en gratis parkeren op eigen terrein.)

Wanneer: vrijdagmiddag 6 juli  13:00 – 17:00

Investering: € 400,- excl. btw.

Deze workshop wordt gegeven samen met Merel Segers van the Footprinter, zij heeft meer dan 10 jaar ervaring het maken van levenscyclusanalyses.

 

Ben je productontwerp?  Via werktuig PPO kom je in aanmerking voor medefinanciering van deze workshop.

Introductie op circulaire economie met inspirerende voorbeelden

De term circulaire economie hoor je steeds vaker, maar wat is dat nu eigenlijk?
En waarom zou jouw bedrijf producten circulair gaan ontwerpen? En wat kun je veranderen? Hele terechte vragen vind ik en juist daarom bied ik deze inspiratiesessie aan. In anderhalf uur tijd krijg je inzicht in wat circulaire economie is. Welke ontwerpstrategieën, business- en verdienmodellen er zijn en hoe koplopers deze hebben toegepast.

Leuk voor een eerste kennismaking en ter inspiratie.
Ideaal voor tijdens afdelingsoverleg, op inspiration Friday, of op de heidag.

Aanbod komen:
• De kenmerken van circulaire economie
• Waarom de circulair economie belangrijk is.
• De verschillende circulaire ontwerpstrategieën.
• De verschillende circulaire business- en verdienmodellen.
• De verhalen van inspireerde koplopers kennen

Voor wie:
Producenten, bedrijven in de sector consumentengoederen. (o.a. elektronica, meubels, interieuraccessoires, speelgoed, tuinproducten en verpakkingen). Die meer willen weten over circulair ontwerpen en de kansen die de circulaire economie biedt.

Waar:
Gewoon bij jou op kantoor of elke andere gewenste locatie.

Investering:
• 1,5 uur van je tijd
• Kosten 300, – (exclusief btw)

Wil jij je werknemers of collega’s inspireren en laten kennismaken met de circulaire economie, neem dan contact om een afspraak te maken.

Ben je in een andere branche werkzaam?  Of wil je liever een langere sessie waarin we dieper op de materie ingaan? Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.

De  CIRCO methode

Met de CIRCO-methodiek ontdek je nieuwe zakelijke kansen en stap je in het circulaire ontwerpproces. Je gaat aan de slag met je eigen casus en vormt tijdens een driedaagse workshop jouw product om naar een circulaire versie.

Als CIRCO-trainer ben ik enthousiast over de methode die is ontwikkeld door ClikNL. Door praktische oefeningen word je stap voor stap meegenomen in het circulaire ontwerpproces. De verschillende momenten van kennisuitwisseling tussen deelnemers zorgen voor meer diepgang en inspiratie. Waar lopen anderen tegenaan en hoe lossen zij dit op? Zou dit misschien ook een oplossing voor ons kunnen zijn?

Als trainer daag ik je uit om altijd een stapje verder te kijken en de vraag te stellen: “Wat als…?” Ik merk dat deelnemers vaak vastzitten in bepaalde denkpatronen, zoals ‘Zo zit de keten nu eenmaal in elkaar,’ ‘Dit doen we al jaren zo,’ of ‘Dat hebben we al geprobeerd.’ Maar door alle opties weer open te durven gooien, kom je tot nieuwe kennis en inzichten en tot net een andere combinatie van oplossingen. Hierdoor blijkt het opeens wel haalbaar te zijn met een (kleine) aanpassing.

Het maakt niet uit waar je staat als bedrijf, of je nu net begint met circulariteit of al een aantal jaar bezig bent. Er zijn altijd stappen te zetten. Deze workshopdagen bieden ruimte en focus om concreet aan de slag te gaan met een productcasus. Even geen telefoontjes of collega’s die vragen aan je bureau stellen, maar een moment van focus om samen stappen te zetten met mensen die zich in hetzelfde proces bevinden.

Bekijk Track en Class agenda

Uitgevoerde Tracks en Classes

Aftermovie van een uitgevoerde CIRCO track

Bij SC Cambuur voor Vereniging Circulair Friesland

Hoe ziet een CIRCO-track eruit?

Een Track bestaat uit 3 workshopdagen, waarin je een half dagdeel bijeenkomt. Tussen de bijeenkomsten door werk je aan een aantal zelfwerk oefeningen ter voorbereiding op de volgende dag. Hierdoor behouden we ruimte voor interactie en uitwisseling tijdens de bijeenkomsten.

Op dag 1 duiken we in de huidige situatie van jouw product. Hoe ziet jouw huidige waardeketen eruit? Waar gaat waarde verloren? En hoe kun je die waarde omvormen tot een (business) kans?

Tijdens dag 2 ga je aan de slag met de circulaire ontwerpstrategieën en businessmodellen uit het boek “Products that Last” of “Products that Flow”. Welk businessmodel voegt de meeste waarde toe en welke ontwerpaanpassingen zijn nodig om dit succesvol te maken?

Op de 3e workshopdag is het tijd voor het implementatieplan. Wat moet er allemaal worden aangepast? Wanneer ga je dit doen? Wat heb je hiervoor allemaal nodig? Kun je dit allemaal zelf of heb je nieuwe partners of kennis nodig? Je sluit de dag af met een pitch waarin jij de nieuwe businesskansen toelicht. Zo kun je het management, de consument of ketenpartner overtuigen van jouw fantastische plan.”

"Samen met jouw leveranciers een KetenTrack organiseren.

Grote circulaire stappen vereisen vaak veranderingen in de keten, en in plaats van alles zelf te moeten doen, kun je het beste samenwerken met je ketenpartners. De interactie die ontstaat in de keten leidt vaak tot bijzondere oplossingen. Er worden oplossingen bedacht waarin elke schakel een rol blijft houden en geld kan blijven verdienen, terwijl er ook daadwerkelijk circulaire stappen worden gezet. Doordat alle ketenpartners aanwezig zijn, wordt snel duidelijk wat wel en niet mogelijk is. En doordat je hetzelfde proces doorloopt, begrijpt jouw ketenpartner ook wat jij wilt en hoe zij daarin kunnen faciliteren.

In dat geval biedt het organiseren van een KetenTrack kansen voor jou.”

Jorien Nijmeijer - consultant in circulair ontwerp

06 439 909 85 / jorien@letsgocircular.nl

Let's contact

Laten we samenwerken aan een mooie circulaire toekomst. Bel of stuur een bericht om je project of vragen te bespreken.

  Naam (verplicht)

  Email (verplicht)

  Bericht