Thuisconserveerpakketten

Concept ontwikkeling om te komen tot een oplossing voor overschotten van groente en fruit in de tuinbouwsector tijdens de coronacrisis. Door behoefte en aanbod aan elkaar te koppelen en zo verspilling tegen te gaan.

Projectdoel

Door de coronacrisis is een groot deel van de horeca gesloten. Hierdoor kampt de tuinbouwsector met de overschotten van verse producten. Het ontwikkelde concept biedt een oplossing voor de Challenge ”benutten van 'overtollige' verse groenten en fruit” en het voorkomt bedervening.

Resultaat

Thuisconserveerpakket, waarbij alle benodigde producten bij jou thuis worden bezorgd. Via instructievideo's word je stapsgewijs begeleidt bij het inmaken/conserveren van de verse producten.

De productoplossing

Tijdens de coronacrisis werd de voedselindustrie geconfronteerd met een aanzienlijke uitdaging. Enerzijds was er een enorme vraag naar lang houdbare voedingsmiddelen, terwijl anderzijds grote hoeveelheden gezonde verse groenten en fruit onverkocht bleven en dreigden te bederven. Tegelijkertijd zaten veel mensen thuis vanwege lockdowns en maatregelen, wat resulteerde in een overschot aan vrije tijd en de behoefte aan zinvolle activiteiten die thuis konden worden uitgevoerd.

De “Thuisconserveerkit” biedt een innovatieve en duurzame oplossing voor dit probleem. Het stelt mensen in staat om zelf verse groenten en fruit thuis te conserveren, waardoor deze gezonde producten langer houdbaar worden gemaakt. De kit wordt geleverd met alle benodigde producten en ingrediënten, inclusief instructievideo’s die stap voor stap laten zien hoe je de conserveertechnieken kunt toepassen.

De voordelen:

  1. Voedselverspilling tegengaan: Door de thuisconserveertechnieken te leren, kunnen mensen voorkomen dat verse producten bederven en wordt onnodige voedselverspilling verminderd.
  2. Langere houdbaarheid: Geconserveerde groenten en fruit hebben een langere houdbaarheid, wat betekent dat mensen langer kunnen genieten van gezonde voeding zonder zich zorgen te maken over bederf.
  3. Educatieve ervaring: De kit biedt een educatieve en boeiende activiteit voor gezinnen, waardoor ze nieuwe vaardigheden leren en begrijpen hoe voedselbehoud werkt.
  4. Creatieve tijdsbesteding: Het thuis conserveren van voedsel biedt een zinvolle en creatieve activiteit voor mensen van alle leeftijden, waardoor ze hun vrije tijd op een nuttige manier kunnen besteden.

De “Thuisconserveerkit” is niet alleen een antwoord op het voedseloverschotprobleem, maar ook een manier om mensen bewust te maken van voedselverspilling en hen de tools te geven om zelf duurzamer met voedsel om te gaan. Het bevordert zelfredzaamheid en draagt bij aan een gezonder en milieubewuster voedingspatroon.