Pligo circulair speelobject

Het ontwerpen en ontwikkelen van een circulair openeind speelobject wat geschikt is voor kinderen van 0 tot 6 jaar. Gemaakt van duurzame materialen, vanuit de circulaire principes goed repareren en levensduurverlenging.

Klim, schommel en bouwen

Pligo, (voormalig Speel te goed) verhuurd open einde speelgoed aan kinderdagverblijven en (gast)ouders. De producten in de collectie worden geselecteerd op duurzame materialen, degelijkheid met een lange levensduur. Maar toch merkt Pligo dat producten niet altijd tegen het intensieve gebruik opgewassen zijn en beschadigingen slecht te repareren zijn. Wat ervoor zorgt dat producten vroegtijdig niet meer verhuurd kunnen worden.

Pligo wilde graag een eigen uniek product in de collectie, gemaakt van duurzame circulaire materialen.

Voor Pligo heb ik 3 concepten ontwikkeld. En een van de concepten uitgewerkt tot functioneel prototype, gemaakt in een sociale werkplaats hier in Nederland.

Project start – Brainstorm:

Wij zijn de conceptontwikkeling gestart met een gezamenlijke brainstorm. Waarin we door Dorie (oprichtster Pligo) meegenomen zijn in de ontwikkeling en speelbehoeftes van het kind. Vanuit de verschillende speelbehoeftes zijn we gaan brainstormen en schetsen.

Aan het einde van de brainstorm hebben we de beste ideeën gemarkeerd, door iedereen een aantal stemmen/post-its te geven die we bij interessante ideeën konden plakken.

Schetsen uit de brainstorm

Vanuit de brainstorm zijn 3 concepten uitgewerkt. Met verschillende functionaliteiten, materialen en productie methodes.

Concept ontwerpen

Prototype

Gaandeweg het project kwam de nadruk steeds meer op repareerbaarheid en productie in eigen omgeving te liggen. Dit bespaart Pligo namelijk tijd en daarmee kosten in eigen operatie. Bij beschadiging kunnen onderdelen eenvoudig vervangen worden. En hoeft niet het hele product afgedankt te worden. Daarnaast had Pligo kennisgemaakt met een sociale houtwerkplaats in de buurt waarmee ze graag willen samen werken.

Vanuit deze nieuwe behoefte heb ik het ontwerp van het concept de Kiezel in hout omgezet. Waarbij alle onderdelen losgehaald, onderhouden en vervangen kunnen worden. Het ontwerp heeft nog steeds dezelfde functionaliteiten als het Kiezel concept. Een kind kan eronder (als die op de ene kant staat) of erin schommelen als die andersom staat. Maar kan nu gemaakt worden in de sociale houtwerkplaats.

Prototype gemaakt uit hout in sociale werkplaats in Nederland

Van het snijafval, overgebleven reststukken nesting in de platen, hebben we objecten gemaakt waarmee het kind in combinatie met brug/boot kan spelen.

Deze objecten kunnen op een aan de brug/boot te bevestigen worden. Waarmee de fantasie van het kind geprikkeld wordt. Een boot wordt met vleugels een vliegtuig. Maar ook kunnen deze objecten in en uit het bakje gehaald worden of onder de brug verwijderen en weer tevoorschijn komen. Daarmee breiden we het aantal speelmogelijkheden uit en wordt het spelen en ontwikkeling van behoeftes van meerdere leeftijden geprikkeld.

Een aantal van de onderdelen zijn door het kind zelf in elkaar te schuiven tot een opbergbakje die aan de brug/boot opgehangen kan worden. De overige onderdelen kunnen hierin opgeborgen worden. Dus na het spelen worden ze spelenderwijs gestimuleerd om zelf op te ruimen.

Project impressie

Concept uitwerking in 3D CAD-software

Schetsen concept details

Mock-up van concept

Materiaal en afmeting onderzoek concept