Verpakkingsontwikkelaar, Philips Consumer Lifestyle

Voordat ik voor mezelf startte, en me volledig op duurzaamheid richtte, heb ik van begin 2011 tot eind 2012 gewerkt bij Philips, op de afdeling Packaging Development. Ik was hier verantwoordelijk voor de ontwikkeling van verpakkingen voor nieuwe Male Grooming apparaten.

Verpakking voor een haarverzorgingskit

Het project draaide om het ontwikkelen van nieuwe verpakkingsstructuren voor een mannelijke haarverzorging set. Ik moest oplossingen vinden die geschikt waren voor verschillende prijsklassen en commerciële vereisten in diverse landen.

Het resultaat is een reeks van drie verpakkingstypes:

  1. Voor het goedkopere segment heb ik een kartonnen doos met een paperpulp tray ontworpen.
  2. Het middelste segment heeft een blistertray met een blister top in een kartonnen window box.
  3. Voor het luxe segment heb ik een kunststof tray met een blister top ontwikkeld, ook in een kartonnen window box

Ik wist materiaal te besparen door de opslag- en displaystandaard, die voorheen als los onderdeel werd meegeleverd, te integreren in de verpakkingsstructuur zelf. Dit zorgde ook voor een uitstekende zichtbaarheid van zowel het apparaat als de bijbehorende accessoires in de verpakking, wat resulteerde in een goede schappresentatie.

Het verminderen van verpakkingsmateriaal leverde ook kostenbesparingen, hierdoor werd de verpakking zowel vanuit milieuoogpunt als financieel gezien aantrekkelijk.

Mijn werkzaamheden en verantwoordelijkheden

In de tijd bij Philips heb ik gewerkt aan diverse projecten, waarbij ik verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van verschillende vertakkingsstructuren voor haarverzorgingsset en tondeuses. Deze structuren omvatten onder andere bedrukte kartonnen dozen, paperpulp trays, vacuüm gevormde blisteronderdelen en een injection-molded koffer.

In deze projecten waren mijn taken als volgt:

  • Het organiseren van brainstormsessies met diverse disciplines, waaronder communicatiedesign, design, marketing en engineering, om samen te komen tot nieuwe verpakkingsideeën.
  • Het uitwerken en definiëren van technische specificaties voor verschillende verpakkingscomponenten, met behulp van CAD-software, om prijsopgaven op te stellen, met leveranciers te communiceren en om te presenteren aan de commerciële afdeling.
  • Het beheren en opstellen van de Bill of Materials (BOM), in nauwe samenwerking met de inkoopafdeling en leveranciers in Azie.
  • Het aansturen van CAD-ontwikkeling en het opstarten van de eerste prototypes van diverse verpakkingscomponenten, waarbij ik ze op diverse technische aspecten heb gereviewd.
  • Coördineren van vrijgave testen, waaronder transport, val, klimaat en UV-tests. Ik analyseerde de resultaten van deze tests om verbeteringsvoorstellen te formuleren, en uiteindelijk de vrijgave hiervan te verzorgen.
  • De productietechnieken die we gebruikten omvatten vacuümvorming, paper pulp-vorming, hoogdrukprinting, karton stansen en injection molding.

Gedurende het hele traject werkte ik nauw samen met het projectteam dat verantwoordelijk was voor de ontwikkeling en introductie van het product dat verpakt moest worden.

Om mijn taken effectief uit te voeren, maakte ik gebruik van diverse softwarepakketten, waaronder Artios CAD, Illustrator en SolidWorks.

werk impressie

3D-print voor de stand/verpakkingstray van de multi groomer set.

het beoordelen blister samples van de leverancier

3D print voor de opbergkoffer en verpakking van een tondeuse set

mock-up van een kartonnen doos voor een multigroomerset

controle van bedrukte doos samples

een conceptontwerp voor een pulptray in een kartonnen doos voor een multigroomerset

In het roze zie je aanpassingsindicaties voor de blister na de transporttesten