BOXO – Herbruikbare verzendverpakking

Samen met het BOXO-team heb ik een circulaire herbruikbare verzendverpakking ontwikkeld en de productieketen opgezet.

Projectdoel

Het ontwerpen en ontwikkelen van een circulaire, herbruikbare verzendverpakking, die 500x hergebruikt kan worden. Die hier in Nederland geproduceerd wordt van Nederlands afval!

Resultaat

De basis van de tas bestaat uit Big Bags uit de voedselindustrie. De zijkanten van de Big Bags worden direct gebruikt. Het materiaal hoeft dus niet eerst gerecycled en opnieuw geproduceerd te worden.

Impact

Deze herbruikbare verzendverpakking en het retoursysteem wat BOXO heeft opgezet, moet de jaarlijks 300 miljoen eenmalig gebruikte dozen en tassen gaan vervangen. “Hergebruik de nieuwe norm maken” De BOXO-tassen zijn comprimeerbaar, waardoor het vervoer van onnodige lucht voorkomen wordt.

Analyse fase

Tijdens een gezamenlijke brainstorm is er een journey map samengesteld. Een overzicht waarin elke stap die de verpakking doorloopt uitgelicht wordt. Er wordt still gestaan bij de handelingen en acties die daar plaatsvinden en wat die betekend voor de eisen van het product. Denk hierbij aan de inpakker, welke handeling voer hij uit? Wat is voor hem belangrijk? Wat gaat hij verpakken, Bij welke producten pakt hij boxo verpakking? Vervolgens gaat het product de lopende band op, de rol container in, de bestelbus in ect. Op deze manier krijgen we alle gebruikerswensen en kritische punten goed inzichtelijk voordat we aan de brainstorm beginnen. In de brainstorm zijn (deel)oplossingen voor de verschillende elementen uit de journey map bedacht.

Het maken van een prototype voor pilot productie van de boxobag

Concept fase

Vanuit de eerste ideeën uit de analyse fase zijn 2 concepten ontwikkelen voor een herbruikbare verzendverpakking. En is een 1e mock-ups gemaakt in verschillende materialen om te bepalen welk materiaal passend is. Een materiaal dat 1000x mee kan gaan, voldoende bescherming bied, maar niet te mooi is waardoor de tassen niet retour gestuurd worden.

Realisatie fase

Op dit moment zitten we midden in de realisatie fase. Het concept ontwerp van de tassen wordt nu getest in praktijk. Daarnaast zijn we bezig om de tassen te produceren met recycled materiaal, vanuit een reststroom uit nederland.

Implementatie fase

......