Van 97 gram naar 2,2 kilo aan verpakkingsmateriaal.

De nieuwe bezorger:

Sinds kort wordt mijn maaltijdbox bezorgd door een andere bezorger, deze is goedkoper dat was de reden. Maar na de eerste bezorging kwam ik er achter dat ik wel 22 x zo veel verpakkingsmateriaal in huis had. Van 3 papieren tassen naar een doos, opvulmateriaal en 2 koelpacks en 3 papieren tassen. Dus goedkoper voor de bezorging maar duurder voor Moeder-aarde.

Volgens de klantenservice kon al het verpakkingsmateriaal gerecycled worden. Dat is in ieder geval fijn.

  Al zou ik zeggen alles wat je niet gebruikt hoeft niet geproduceerd en gerecycled te worden.

Maar ik heb het materiaal in huis dus eens uitzoeken, hoe zit het met recyclebaarheid en in welk “afval/recyle” bak horen ze thuis?Het karton/papier komt wel goed, wel onhandig dat mijn papierbak meteen vol zit, maar dat zal gewoon gerecycled worden.

Maar de koelpacks, daar heb ik mijn vraagtekens bij.

De eerste 2 verdwenen in mijn vriezer, best handig om eens een extra koelelement te hebben #resuse. Volgens de producent zijn de koelpacks recyclebaar, dus bij de 2e levering toch eens uitzoeken wat ik hiervoor moet doen. Want als ik de koelpacks in zijn geheel weggooi, samengestelde materialen dus bij het restafval, gaat dit naar mijn weten verbrand worden.

Wat kan/moet ik als consument doen om een product te recyclen?

De koelgel kan ik bij de planten in de tuin doen. Heel goed dat er geen schadelijke stoffen in deze gel zitten, maar wat hebben mijn planten er aan? En heb ik dan over enkele weken een grote gel-smurrie in mijn kleine postzegel tuin? Ook de Gft-bak leek mee geen goed plan. Want wat is de toevoeging voor de compost? Om niet te spreken van de vieze smurrie die ontstaat in de bak. Wegspoelen dan maar, door de wasbak was niet echt succesvol. Om de dikke smurrie weg te spoelen was behoorlijk wat warm water nodig.

Maar het resultaat was een lege met koelgel bedekte verpakking. Volgens de producend mag een lege verpakking zonder gel bij het oud papier. Oké dan moet ik de lege koelpack verpakking dus gaan afwassen en drogen, want nat vervuild papier zorgt voor schimmel en vervuilingen van het oud papier. Maar hoe duurzaam is dat als ik dit thuis moet gaan afspoelen? En daarnaast is het gelamineerd papier, papier met een plastic laagje. Wat volgens mij niet in het oud papier thuis hoort.

En denken ze echt dat het realistisch is dat de consument deze hoeveelheid handelingen gaat uitvoeren?

Ontwerpen na de realiteit:

Op dit soort momenten vraag ik me echt af wanneer we eens gaan ontwerpen naar de realiteit? Dat je als bedrijf gaat na denken over vragen als:

  • Kloppen mijn claims ook in de systemen waarin mijn producten gebruikt worden?
  • Wat gebeurt in de verschillende gebruiksscenario’s?
  • Worden de koelpacks zoveel mogelijk hergebruikt voor deze gerecycled worden?
  • En als de niet hergebruikt worden, zullen ze dan gerecycled worden?

In plaats van wat theoretisch mogelijk is en hier dan een claim op leggen. “Onze koelpacks kunnen hergebruikt en gerecycled worden”

Hierbij denk je als klant dat je een duurzaam product koopt, maar in praktijk is dit een stuk minder rooskleurig.

De vraag stellen is de eerste stap om tot meer systeeminzicht te komen.

Zou je als bedrijf niet de verantwoordelijkheid kunnen nemen om je klanten te adviseren in hoe je de producten op een duurzame manier kunt gebruiken? Om zo de claims werkelijkheid te laten worden?

En dit als klant ook aan je leveranciers vragen, bij mij gaan de koelpacks in deze keten gebruikt worden? Worden ze dan ook gerecycled?

Of als ik voor jullie duurzame bezorging kies en ik mijn klant belast met meer verpakkingsmateriaal, is dit dan duurzamer dan koeltransport of bezorging met herbruikbare koelelementen en kratjes?

Natuurlijk zijn dit soort vagen niet zo makkelijk te beantwoorden. Maar door de vraag wel te stellen en het hele systeem/ de keten te bekijken van productie tot eind gebruik kun je dit samen wel gaan uitzoeken en invullen. En daarmee ook weer meerwaarde creëren voor je andere en nieuwe klanten.

Voor mij is nu de oplossing dat ik 2 euro meer betaal voor een bezorging op een andere dag door de oude bezorger. En daarmee 2 kilo aan verpakkingsmateriaal bespaar en ik mezelf ook nog gemak bezorg. Omdat ik geen extra keer naar de papierbak hoef en niet 2 koelpacks hoef leeg te knijpen en schoon te spoelen.

Van uit Let’s go Circular zet ik me in om meer in systemen te denken, om de stap te maken naar circulair denken en doen. Om zo de milieu-impact van jouw product te verlagen. Meer weten? Stuur gerust een berichtje.