Record hoge kunststof prijzen

De meest gehoorde tegenwerping om met recycle materialen aan de slag te gaan, is dat de prijs van nieuwe materialen (in veel gevallen) nog goedkoper is, met name in de kunststofindustrie.

Afgelopen maanden hebben de prijzen van de nieuwe, de zogeheten virgin kunststoffen een record gehaald. Zoals het artikel van Sustainable Plastics laat zien wat deze morgen gepost is. Maar ook de NRK (De Federatie Nederlandse Rubber– en Kunststofindustrie) schreef hier eerder deze maand al over in het nieuwsbericht “Tekorten bedreigen de productie essentiële goederen in Europa”.

Kosten besparen en een toekomstbestendige investering

Nu is de overstap naar recyclede materialen niet voor iedereen meteen de oplossing. Maar zijn de kunststoffen die jij gebruikt beschikbaar in recyclaat (recycle kunststof) dan is het NU financieel aantrekkelijk om de overstap te maken. En deze toekomstbestendige investering te doen. Want je bent daarmee ook meteen voorbereid op de ambities die Nederland heeft om 100% circulair te worden. Een win-winsituatie dus.

Wil de optie van recyclaat gaan bekijken? Dan kan mijn blog “Met deze 5 tips kies jij de juiste materialen en onderdelen om mee te starten.“, interessant voor jou zijn.

Levering zekerheid door je eigen kringloop te sluiten

Ook met recyclede materialen heb jij niet meteen leveringszekerheid. Maar haal jij je eigen producten terug dan zou jij de materialen, of liever nog componenten (scheelt weer een productie stap), opnieuw kunnen gebruiken. Je houdt daarmee meer controle op het materiaalgebruik en leveringszekerheid. Heb jij een relatief lokale afzetmarkt, dan zou het dus voor jou als bedrijf interessant kunnen zijn om je eigen kringloop te sluiten. Hiervoor hebt je (meer) contact met je klant/gebruiker nodig want je moet natuurlijk weten wanneer je product terugkomt. En juist dat biedt ook weer de kans voor een extra verkoopmoment of onderhouds-/servicecontracten.

Posted 29 April 2021